LA UNIÓ denuncia el desemparament que pateixen els productors de cítrics de la varietat Periquina

12 de novembre de 2015.- LA UNIÓ de Llauradors denuncia l’absolut desemparament que pateixen els productors de cítrics de la varietat Periquina a qui els reclamen el pagament injust ara d’uns royalties. En aquest sentit LA UNIÓ manifesta el seu suport als citricultors de la Plana pertanyents a l’Associació Provincial de Llauradors de Periquina (APAP) i afectats per una situació il·lògica que s’han trobat de la nit al dia.

LA UNIÓ no entén com llauradors que porten cultivant, en alguns casos més de vint anys, la clementina anomenada Perica o Periquina en reconeixement del descobridor de la varietat, són ara requerits judicialment per a pagar uns royalties per una varietat registrada com a Sando.

La Periquina és una mutació de la clementina fina originada en 1988 a Nules que va ser empeltada per nombrosos citricultors de Castelló per a completar l’oferta varietal en la província. El cultiu d’aquesta varietat era totalment lliure, és a dir no es pagava cap tipus de cànon ni royalties, per la qual cosa en la comarca de la Plana Baixa es va estendre ràpidament ja que s’endarreria una mica respecte a la Clemenules el que li permetia aconseguir uns preus realment interessants. Durant anys s’ha comercialitzat sota la denominació de clementina fina o clementina del terreny o fins i tot Hernandina, però amb preus superiors a totes les anteriors a causa de la seua millor qualitat.

La situació va canviar radicalment a mitjan  de l’any passat quan els citricultors s’assabenten que existeix una varietat protegida i registrada com Sando i que ara ja no tenen Periquina sinó una altra que es diu Sando i que han de pagar més de 13.200 euros per hectàrea per una varietat que porten cultivant molt temps sense problemes. El conflicte s’ha complicat fins a tal punt que en aquests moments es troba dirimint-se judicialment a l’espera que el Jutjat d’Instrucció nº 1 de Nules resolga el conflicte generat.

LA UNIÓ qüestiona que s’haja pogut inscriure en els diferents registres una varietat que suposadament incompleix un dels tres principis legals necessaris per a ser inscrita, com és la de ser diferent a qualsevol varietat existent prèviament. Per aquest motiu va a sol·licitar a l’administració autonòmica, en aquest cas al IVIA, un informe complet de la situació i si escau exigir responsabilitats.

LA UNIÓ reclama que es pose ordre en el sector perquè no ocorreguen situacions com la de la Periquina que estan generant tensions i que al final no es tracta més que d’una nova forma de recaptar uns diners a costa, com sempre, dels patits citricultors. Aquesta organització considera que tan sols faltaven aquests conflictes a un sector que es troba ja en la UVI i que acabaran per rematar alguns que volen aprofitar-se de la desesperació dels citricultors que veuen com al final de la campanya amb prou faenes els arriba algun benefici pel treball de tot l’any.

José Ramón Urbán, responsable de cítrics de LA UNIÓ, lamenta que “s’haja arribat a aquesta situació i adverteix que aquells que s’han posicionat en contra dels llauradors estan cometent un greu error, ja que estic convençut que el temps i la justícia donaran la raó als d’ells. Amb el nostre treball no es pot jugar ni pretendre esprémer-nos encara més del que ja estem”.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea un sitio web o blog en WordPress.com

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: