LA UNIÓ preveu que la collita de caqui augmente un 13% en el conjunt de les zones productores de la Comunitat Valenciana

image

LA UNIÓ de Llauradors informa que la collita de caqui en el conjunt de les zones productores de la Comunitat Valenciana serà un 13% superior a la de la passada campanya amb una previsió d’al voltant de 290.000 tones. El 89% de la producció de caqui a Espanya se concentra en el nostre territori i en la comarca de la Ribera Alta se situa pràcticament la meitat de la mateixa.

El 98% de la producció de caqui de la Comunitat Valenciana es troba a la província de València, sobretot en la Ribera Alta, la Vall d’Albaida i l’Horta. La collita augmentarà en la Ribera Alta, un 14%, i a l’Horta, un 5%. En la resta de comarques productores com Camp de Túria, Camp de Morvedre, Ribera Baixa i la Costera, per contra hi ha un descens previst del 16%, 21%, 6% i 14%, respectivament. A la Vall d’Albaida la producció es manté pràcticament igual. La província de Castelló, que té quasi l’1,5% del total de producció autonòmica, es preveu un augment en la Plana Alta i Baixa del 37 i 49%, respectivament, mentre que en l’Alt Palància disminuirà la collita un 15%. En la província d’Alacant el cultiu del caqui és pràcticament residual. Per a la resta de zones productores de l’Estat s’espera un augment del 20% a Extremadura i d’un 7% a Andalusia.

De la campanya cal destacar de moment l’absència de problemes climatològics i la irrupció de la mosca blanca que en algunes parcel·les, sobretot en la comarca de la Ribera Alta, ha suposat greus problemes. No obstant la primera generació de mosca de la primera quinzena de juliol va tenir una forta incidència, però la segona afortunadament ja no ha tingut les conseqüències tan negatives que es preveien i caldrà esperar a la tercera, sobre finals d’agost, per a calibrar el resultat. En aquest sentit LA UNIÓ aconsella als llauradors seguir els consells i assessorament dels tècnics de la Conselleria d’Agricultura i insisteix en la necessitat d’evitar els tractaments indiscriminats i a deshora. Així, advoca per una major coordinació entre Administració i productors per a controlar de forma efectiva la mosca o l’agilització d’autoritzacions excepcionals de fitosanitaris específics per a combatre noves plagues i malalties del caqui, entre altres coses.

Un fet denunciable d’aquesta campanya és l’intent d’alguns desaprensius de pretendre comprar caqui a resultes. Aquesta pràctica, que en el seu moment va ser habitual en cítrics i que va provocar una de les majors crisis de preus que es recorda, és il·legal i per això LA UNIÓ es posa a la disposició dels llauradors, en el cas que no els facen contracte, per a presentar denúncies totalment anònimes davant l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA), en virtut de la Llei de la Cadena Alimentària. Aquesta organització professional agrària assegura que no va a consentir que es generalitze una pràctica summament perjudicial per als interessos dels productors.

LA UNIÓ desitja ressaltar així mateix la important tasca que realitza el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida Kaki Ribera del Xúquer en la promoció i concentració de l’oferta. En aquest últim aspecte assenyala que “és impresentable que certs comerciants s’estiguen aprofitant, sense aportar a la DO ni pagar un cèntim, de la promoció del nostre caqui a nivell mundial i açò no hauria de ser així perquè es beneficien d’aquells que sí inverteixen i aposten”.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea un sitio web o blog en WordPress.com

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: