Més medi i menys agro

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha presentat en les Corts uns comptes que aposten per l’emergència climàtica i la transició ecològica, la restauració forestal i les inversions en infraestructures. La xifra total del pressupost del seu departament per a 2020 ascendeix a 422,68 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment del 4% respecte a l’anterior exercici PERO EN QUE?

Es destinen 1,7 milions d’euros a desenvolupar programes de lluita contra el canvi climàtic amb entitats locals i més de 2 milions d’euros a acompanyar als municipis en la transició energètica amb la mirada posada en els objectius de descarbonització de l’economia. Es propossen 2,2 milions per a blindar la protecció de l’horta, per primera vegada apareix una partida per a la reconversió de cultius afectats per la Xylella i 24,5 milions d’euros en ajudes per a la subscripció d’assegurances agràries. 

Per programes, Medi natural i Avaluació Ambiental registra la major pujada i ascendeix fins als 51 milions d’euros, 4 més que en l’anterior exercici. Entre les partides ha posat en valor les actuacions sobre els brins de l’Albufera, així com la regeneració ambiental de zones afectades per incendis forestals com Chelva, Andilla, Cortes de Pallás o Chulilla.

En relació amb l’Agricultura i el Desenvolupament Rural, la consellera ha detallat en què s’invertiran els 38,63 milions destinats a Estructures Agràries, com en la millora competitiva de les cooperatives amb una dotació de 1,2 milions d’euros o en les obres de millora i modernització de les infraestructures hidràuliques de regadiu. 

Així mateix, ha avançat les inversions per a la investigació agrària de 14,2 milons d’euros, a través de l’IVIA, així com el foment i impuls a la producció agroecològica i als productes agroalimentaris de qualitat diferenciada,

Els pressupostos contemplen també amb 9 milions d’euros per a pal·liar els danys sobre les infraestructures agràries causats pel temporal de pluges torrencials que va negar, sobretot, les comarques de la Vega Baixa i la Vall d’Albaida a mitjan setembre, que s’afigen a les inversions ja realitzades en reparació de regadius i camins rurals. A aquests 9 milions s’afigen altres 4, corresponents a la Direcció General d’Aigua, per a la reparació d’infraestructures hidràuliques i obres de proveïment. 

I que diu el sector? 

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) denúncia que la Generalitat aprove uns pressupostos per a l’exercici 2020 “absolutament indignants, escandalosos i impresentables” davant l’emergència del sector agrari valencià, ja que amb les retallades aplicades a les línies estrictament agràries no es pot fer front als greus problemes que travessen els agricultors i ramaders.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea un sitio web o blog en WordPress.com

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: